Veel gestelde vragen
Hoe zit het met de brandveiligheid van een rieten dak?
De brandveiligheid van een rieten dak is een belangrijke overweging, voordat u tot aanschaf van een rieten dak overgaat. Veel van onze toekomstige klanten voelden zich onzeker en hadden vragen over de brandveiligheid van het rieten dak. Dat is niet nodig! Door het gebruik van een gesloten constructie (of schroefdak) zijn de condities qua brandveiligheid tussen een pannendak en een rieten dak vergelijkbaar.
Een gesloten constructie is dus voldoende om dezelfde brandveiligheid te waarborgen als bij een pannendak. Mocht u echter extra zekerheid verlangen, dan kunnen we naast het toepassen van de gesloten constructie ook (geïntegreerd) een sprinklerinstallatie of een bliksembeveiliging toepassen in het rieten dak. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.
Kunnen zonnepanelen geplaatst worden op een rieten dak?
Ja, dat kan! Steeds meer mensen kiezen voor deze optie om zelf stroom op te wekken.
Toch zijn hier wel een aantal opmerkingen bij te maken. Het plaatsen van zonnepanelen in een bestaand rieten dak is een tijdrovende, en dus dure, klus.
Overweegt u een nieuw rieten dak, dan is het plaatsen van zonnepanelen een stuk eenvoudiger.
Ook voor uw vragen rond zonnepanelen kunt u bij ons terecht.
Help! Er zitten beestjes in mijn rieten dak. Wat kan ik hier tegen doen?
In een aantal gevallen (3 – 5% van de opgeleverde daken) komt het voor dat er overlast ontstaat door ongedierte. In 95% betreft het hier stofluizen. Dat is voor u, als klant, ongelofelijk vervelend! Vaak is de ontstaan van zo'n plaag het gevolg van een verstoord evenwicht in het dak, met name in combinatie met bouwvocht. Door het bouwvocht kunnen beestjes zich makkelijker handhaven in het rietpakket. De overlast verdwijnt in alle gevallen binnen drie jaar. Het probleem is hinderlijk, maar er is niet echt veel tegen te doen. Ook zegt het ontstaan hiervan niets over de kwaliteit van het riet of de manier waarop het riet geplaatst is. Het enige wat u kunt doen is vaak stofzuigen en overwegen om een spuitbus tegen luizen bij het tuincentrum te kopen, waarmee u de kozijnen en vensterbanken behandelt. In een enkel geval kan een ongediertebestrijder hulp bieden. Deze zal dan ook de kozijnen en vensterbanken impregneren met zwaardere middelen dan welke u als particulier aan kunt schaffen. Mocht u last hebben van een dergelijke uitbraak of van andere dieren, zoals vogels of eekhoorns, dan is het altijd raadzaam om even contact op te nemen met Van Dijk rietdekkers.
Wat is de levensduur van een rieten dak?
De levensduur van een rieten dak is minimaal 25 jaar. In alle gevallen geven we 10 jaar garantie op het door ons gelegde dak.
Het is belangrijk om te weten dat er verschillende factoren zijn die de levensduur van het totale dak aanzienlijk kunnen verkorten dan wel verlengen. Kort door de bocht is de mate waarin een dak de kans krijgt om te drogen het meest bepalend voor de lengte van de levensduur van een dak.
Ook speelt onderhoud, zoals mos- en algbestrijding, een grote rol bij de verlenging van de levensduur van uw dak.
Een andere belangrijke factor is het verschil tussen functionaliteit en esthetiek. Een dak kan nog steeds functioneel aan de eisen van een rieten dak voldoen (het is nog uitstekend waterdicht), maar esthetisch voldoet het dak niet meer (een nieuw dak is mooier). Kortom, het verschil tussen het functionele rieten dak van een boerderij of het esthetische rieten dak van een villa.
Heeft een rieten dak onderhoud nodig?
Een rieten dak vraagt onderhoud. Graag helpen wij u om de levensduur van uw rieten dak te verlengen, door het onderhoud van uw dak aan ons toe te vertrouwen. Uiteraard ook als het rieten dak niet door ons gelegd is.
Na een aantal jaren vraagt een rieten dak om onderhoud en reiniging. Het reinigen van uw dak kan op verschillende manieren. Voor het onderhoud hebben we tevens verschillende mogelijkheden, zoals het behandelen van het rieten dak tegen mos- en algen groei, het schoonmaken en bijwerken van het riet, het bijstoppen (waar nodig) of overbinden van het rieten dak.
Kan ik besparen op onderhoud van mijn rieten dak?
Ja! Door bijvoorbeeld voor een kilgoot te kiezen in de knik van het dak. De kilgoot is de knik die ontstaat waar twee dakvlakken samenkomen. Traditioneel wordt dit vaak meegedekt, maar daardoor ontstaat er een zwakker punt in het dak. Juist deze kilgoten zijn vaak sneller aan vervanging toe. Steeds vaker kiezen klanten ervoor om deze knik niet mee te dekken, maar van een goot te laten voorzien, waardoor er in de toekomst minder onderhoud nodig is.
Voorkom vogelschade aan uw rieten dak
Bij het toepassen van al onze nokafwerkingen adviseren wij om 'vogelschade' aan uw dak tegen te gaan, door middel van het plaatsen van een strook gaas direct onder de nokvorsten. In de praktijk is de zichtbaarheid van dit gaas laag en doorgaans ervaren klanten die niet als storend, terwijl de effecten tegen de 'vogelschade' bijzonder goed is.
Wat kan ik doen tegen mossen en algen op mijn rieten dak?
De laatste jaren zien wij een toename van groene of zwarte aanslag op rieten daken. Dit blijkt te gaan om de groei van mossen en algen. Deze sluiten na verloop van tijd het dak luchtdicht af, waardoor het dak niet meer kan ademen. Dit zorgt voor een rottingsproces van het riet onder deze mos- en algenlaag. Hier is echter wat tegen te doen! Vanaf een jaar na plaatsing van uw rieten dak, raden wij aan om het dak te gaan sprayen tegen de aangroei van mossen en algen. Door het tijdig en juist toepassen van het spraymiddel breekt u de bestaande mossen en algen af en vertraagt u hernieuwde aangroei van mossen en algen.
Uiteraard gebruiken we voor het bestrijden van mossen en algen een biologisch afbreekbaar middel.
Basisschoonmaak
In een aantal gevallen kunnen we rieten daken uitstekend behandelen met warm water met een stevige borstel. Door het dakvlak schoon te spoelen en, waar nodig, te borstelen verdwijnt aanslag en kan het dak weer ademen. Hierbij verliest u de minste hoeveelheid riet (en heeft u dus minder slijtage) en blijft de dikte van het dak nagenoeg gelijk aan de situatie voor het reinigen, terwijl de levensduur wel aanzienlijk verlengd is.
Mos-en algverwijdering
Soms kan het nodig zijn om uw rieten dak grondiger schoon te maken, door mossen en algen diepgaander te verwijderen. Tijdens deze intensieve reiniging verwijderen we de mossen en algen van het dak, zodat het dak weer helemaal schoon en fris is. Waar nodig vullen we de dikte van het riet weer aan, zodat uw rieten dak weer jaren meegaat.
Bijstoppen van rieten daken
Vooral bij wat oudere rieten daken is de mate van slijtage soms in een stadium waarbij schoonmaken alleen niet meer voldoende is om uw dak in goede conditie te houden. Dan zullen we moeten kiezen voor een renovatie van het rieten dak. In dergelijke gevallen moeten we het dak ‘bijstoppen’. Hierbij plaatsen we in het bestaande riet steeds kleine hoeveelheden nieuw riet, waardoor het dak weer de benodigde dikte krijgt. Na verloop van tijd valt de kleur van het nieuwe riet samen met de kleur van het bestaande riet en kunt u weer jaren van het rieten dak genieten.
Overbinden van riet
Een laatste middel om de levensduur van een dak te verlengen is het restaureren van het rieten dak. Hierbij spreken we in vaktermen van het overbinden van het riet. Hierbij worden over het rieten dak, vanaf de buitenkant, nieuwe ijzeren banden geplaatst (draden in vaktermen) om de bevestiging van het riet aan het dak van buiten af te verstevigen. Na verloop van tijd zal door oxidatie het contrast tussen de draad en het riet verminderen, waarbij de vereiste stevigheid wel behouden blijft. De oude draden (of wilgentenen) zullen hierbij zoveel mogelijk uit het dak verwijderd worden. Uiteraard kan deze methode ook weer worden toegepast in combinatie met het schoonmaken en bijstoppen van uw dak.
Impregneren van uw rieten dak
In een aantal gevallen (bijvoorbeeld door de plaatsing van bomen rond uw woning) kan het goed zijn om het rieten dak te impregneren tegen mossen en algen. Hierbij komt er een beschermlaag over het riet, waardoor mossen en algen minder kans krijgen om te groeien.
Het nut van impregneren hangt sterk af van uw persoonlijke woonsituatie, maar in de praktijk blijkt dat sprayen vaak meer dan afdoende is.
Opruimen
Bij het onderhoud van uw dak komt er, hoe dan ook, afval van het dak af. We proberen hierbij de overlast tot een minimum te beperken, door het terrein direct rond uw pand met zeilen af te dekken, waardoor het afval makkelijker opgeruimd kan worden.
Kan ik een onderhoudscontract afsluiten voor mijn rieten dak?
Kwaliteit en klantrelatie staan bij Van Dijk Rietdekkers hoog in het vaandel en dat brengen we ook tot uitdrukking door onderhoudscontracten aan te bieden, waarin we het preventief sprayen tegen mossen en algen opnemen.
Voor onze particuliere klanten, en zeker ook voor organisaties zoals woningbouwverenigingen of een VVE, is dit een interessante optie. U kunt hierdoor beter begroten wat de investering in het rieten dak van uw budget vraagt. Wij informeren u graag inhoudelijk verder over onze contracten en de bijbehorende voorwaarden.
Wat kost riet als gevelbekleding?
Steeds meer komt de vraag naar riet als gevelbekleding. Dit lijkt een moderne toepassing, maar bij molens is deze toepassing al honderden jaren bekend. Een gevelbekleding met riet zal, door de beperkte indringing van water, lang meegaan. Zeker als het onderhoud op de juiste manier uitgevoerd wordt.
Doordat de plaatsing van het riet op het verticale vlak echter bijzonder tijdrovend is, brengt dit een kostenstijging van ongeveer 30% ten aanzien van de reguliere kosten van een rieten dakbedekking met zich mee.
Zit er garantie op een rieten dak?
Van Dijk is lid van de federatie van Rietdekkers en van het prestigieuze Rietmeesters gilde. Voor u als klant een geruststellende gedachte, omdat deze organisaties toezien op de kwaliteit van ons werk en eisen stellen aan garantietermijnen van uw rieten dak. Als klant weet u mede hierdoor dat u de juiste keuze maakt, al blijft de keuze voor een rietdekker ook een kwestie van vertrouwen. Vanuit dat vertrouwen, in combinatie met onze servicegerichtheid en ons vakkundige Nederlandse personeel, hopen wij dat u ons een betrouwbare partner zult vinden om uw project (zowel klein als groot) toe te vertrouwen. Wij zullen er alles aan doen om uw opdracht tot een goed einde te brengen.
Wat kost een verzekering van een rieten dak?
De kosten van een verzekering van uw woning zijn, bij een rieten dak met gesloten constructie, niet hoger dan die van een vergelijkbare woning met een pannendak.
Kan ik subsidie aanvragen voor mijn rieten dak?
Voor het leggen van nieuwe rieten daken bestaan er geen subsidiemogelijkheden.
Voor het onderhoud van bestaande rieten daken, of wanneer u eigenaar bent van een monumentaal pand, kan dit wel het geval zijn. Hiervoor zijn de regelingen per gemeente en provincie verschillend. De budgetten voor deze subsidies zijn doorgaans beperkt. Het is dus zinvol om hiervoor ruimschoots op tijd (enige jaren voordat u daadwerkelijk de opdracht wilt geven) informatie aan te vragen bij uw gemeente. Uw gemeente kan ook aangeven of er provinciale subsidies mogelijk zijn. Hoe ouder of beeldbepalender uw pand, hoe meer kans u maakt om voor een (gedeeltelijke) subsidie in aanmerking te komen. Soms vallen ook andere objecten (hooibergen of schuren) onder een subsidieregeling.
Wat kost een rieten dak?
Vaak krijgen we de vraag: 'Wat kost een rieten dak?' De exacte prijs van een rieten dak is lastig te geven. Dat heeft te maken met een aantal factoren, zoals de randvoorwaarden van het dak en de kwaliteit van het geleverde werk. Met randvoorwaarden bedoelen we bijvoorbeeld de hoeveelheid dakramen, dakkapellen, het aantal dakdoorvoeren, schoorstenen of de vorm en hellingshoek van het dak.
Naast deze technische eisen is ook de kwaliteit van het geleverde werk een belangrijke factor in het bepalen van de m2 prijs. Er is altijd een spanningsveld tussen het 'meters maken' en de juiste toepassing van het riet. Van Dijk rietdekkers wil daarin een goede balans vinden en kiest dan voor de juiste toepassing van het riet.
Globaal kan gesteld worden dat de prijs van een rieten dak tussen de 120 tot 130 euro per m2 zit, waarbij dit bedrag bedoeld is als een prijsindicatie voor een potentieel geïnteresseerde.